Ευτυχείς οσμώσεις: Ζωγραφίζοντας στίχους του Σικελιανού

Άρθρο της Αθηνάς Βογιατζόγλου, υπεύθυνης επιστημονικής εποπτείας έρευνας ΜΑΣ, στο ηλεκτρονικό μηνιαίο περιοδικό Λόγου και Τέχνης “ΧΑΡΤΗΣ” (τεύχος 40, Απρίλιος 22).

Ο οργανισμός «Artogether – Τέχνη Ατόμων με και χωρία Αναπηρία» θα έχαιρε της αμέριστης υποστήριξης του Σικελιανού, καθώς ενσαρκώνει, μεταξύ άλλων, το ιδανικό της ισότητας και της ενότητας των ανθρώπων και την αφοσίωση σε έναν υψηλό στόχο όπως η τέχνη. Ανάπηρος, εξάλλου, καθηλωμένος τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε αναπηρική καρέκλα, υπήρξε και ο ίδιος ο Σικελιανός, ο οποίος έγραψε σε εκείνη την περίοδο της προσωπικής δοκιμασίας τα ισχυρότερα λυρικά του δράματα, μετατρέποντας την αδυναμία του σε δύναμη.

Νεαρά άτομα με νοητικές αναπηρίες που ανήκουν στην ομάδα εικαστικών της «Artogether» μαζεύτηκαν στο εργαστήριο με θέμα «Ζωγραφίζοντας Σικελιανό» στην Αθήνα το 2021 – στην επέτειο των εβδομήντα χρόνων από τον θάνατο του ποιητή – και, υπό την εποπτεία του εικαστικού Νίκου Κόνιαρη, ενσάρκωσαν, στην κυριολεξία, στίχους του Σικελιανού στις δημιουργίες τους.* Το αποτέλεσμα είναι δέκα καλοτυπωμένες κάρτες με τις ζωγραφιές τους, που συνοδεύονται από τα σχετικά ποιητικά αποσπάσματα. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, καταρχάς, οι επιλογές των στίχων, που έγιναν από τη φιλόλογο και αρχαιολόγο Φωτεινή Κωστάκου και την αρχαιολόγο-μουσειολόγο Δέσποινα Πικοπούλου: επτά από τις δέκα ζωγραφιές εικονογραφούν στίχους του Αλαφροΐσκιωτου (1909), της πρώτης ποιητικής σύνθεσης του Σικελιανού, που γράφτηκε στα είκοσι τρία μόλις χρόνια του και που φανερώνει θαυμαστή τόλμη σύλληψης και πραγμάτωσης, καθώς η έμφαση δίνεται στις αισθήσεις και όχι στις νοητικές διεργασίες: στην ευφορική μέθεξη του νεαρού ποιητή με τη λευκαδίτικη φύση. Και οι επτά αυτές ζωγραφιές ακινητοποιούν λυρικές στιγμές φυσιολατρικής έκστασης και πετυχαίνουν ένα διπλό αποτέλεσμα: απολαμβάνουμε ένα ελεύθερο, συχνά εξπρεσιονιστικό εικαστικό έργο, με ευφάνταστη χρήση του χρώματος και του σχεδίου, και συγχρόνως θαυμάζουμε τους έξοχους στίχους που αποτελούν το θέμα τους, τους οποίους πιθανότατα δεν θα προσέχαμε αν διαβάζαμε μόνοι μας τον πολυσέλιδο και χειμαρρώδη Αλαφροΐσκιωτο.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΔΩ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ “Συνομιλώντας με τον Άγγελο Σικελιανό” ΕΔΩ

Περισσότερα Άρθρα

Όταν ο Σικελιανός γίνεται παραμύθι

Άρθρο της Αθηνάς Βογιατζόγλου, υπεύθυνης επιστημονικής εποπτείας έρευνας ΜΑΣ, στο ηλεκτρονικό μηνιαίο περιοδικό Λόγου και Τέχνης “ΧΑΡΤΗΣ” (τεύχος 40, Απρίλιος 22). Χρυσόφρυδη· σε κέρδισα στορώντας παραμύθια,

Στοιχεία Επικοινωνίας

Το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού βρίσκεται πίσω ακριβώς από τον κεντρικό πεζόδρομο στην πόλη της Λευκάδας και μπορείτε να το προσεγγίσετε με τα πόδια.

Η κατασκευή του ιστότοπου πραγματοποιήθηκε από τον Νίκο Καββαδά.
Την σχεδίαση του ανέλαβε ο γραφίστας Νικόλαος Καββαδίας FNK. Το λογότυπο είναι σχέδιο του Στέργιου Γαλίκα. Η παραγωγή του βίντεο έγινε από τον Θωμά Σβορώνο.

X