Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ολοκληρώνονται στις 23-26 Σεπτεμβρίου 2021 στη Λευκάδα οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός» που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από το θάνατο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού (1884-1951) στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και την υποστήριξη του Δήμου Λευκάδας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στόχος του νέου θεσμού είναι να αποτελέσει ένα Διεθνές Πνευματικό Φόρουμ. Οι φετινές δράσεις αφιερώνονται στον Άγγελο Σικελιανό και το έργο του, ενώ προσεγγίζουν και τον καθοριστικό ρόλο της συζύγου του Εύας Πάλμερ στο κοινό όραμά τους για τις Δελφικές Εορτές.

Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 διεξήχθησαν ήδη σε τέσσερεις περιοχές όπου έζησε και έδρασε ο ποιητής: Δελφούς, Συκιά Κορινθίας, Σαλαμίνα και Αθήνα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η αυλαία των εκδηλώσεων, που το κοινό αγκάλιασε θερμά σε όλες τις περιοχές, θα πέσει στη Λευκάδα (Πέμπτη 23 έως Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021). Αναλυτικότερα:

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων (23-26 Σεπτεμβρίου 2021), από τις 09:00 ως και τις 15:00, στο Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, θα είναι διαθέσιμη προς ακρόαση η ηχητική εγκατάσταση Ηχοτοπία βασισμένα στο έργο του Άγγελου Σικελιανού, δημιουργίες νέων συνθετών, φοιτητών του Εργαστηρίου Ακουστικής Μουσικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 20:30, στο Κηποθέατρο του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού, θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Σικελιανός, ο Άγγελος της ποίησης» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη και μουσική του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη.

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 στις 12:00 στο Μουσείο Άγγελου Σικελιανού θα γίνει σύντομη παρουσίαση των έργων «Ηχοτοπία» με ομιλία του Δρ. Θάνου Πολυμενέα-Λιοντήρη.

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 20:30 στο Κηποθέατρο του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού η ηθοποιός Τζωρτζίνα Κώνστα θα απαγγείλει αποσπάσματα από έργα του ποιητή και θα ακολουθήσει Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας, μια μουσική διασύνδεση της κλασικής εποχής με τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη και άλλους συνθέτες.

Δείτε περισσότερα εδώ: https://delphicheritage.eu/

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

Ο Άγγελος Σικελιανός (1884-1951), ποιητής, συγγραφέας και δραματουργός, υπήρξε μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της πνευματικής ζωής της χώρας μας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Τιμήθηκε με πέντε υποψηφιότητες για Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Παρά τη φήμη και την αναγνώρισή του, στο τέλος της ζωής του πάλεψε με τη φτώχεια και τις αρρώστιες. Πέθανε στις 19 Ιουνίου 1951.

Ανατρέχοντας στο έργο και την προσφορά του Άγγελου Σικελιανού στην περιοχή των Δελφών (Δελφική Ιδέα, Δελφικές Εορτές) και θεωρώντας ότι του οφείλεται όχι απλώς ένα αφιέρωμα μνήμης, αλλά κυρίως η διαιώνιση της μεγάλης πνευματικής παρακαταθήκης του, εγκαινιάζεται φέτος ένας μόνιμος θεσμός, που θα προάγει τη σύγχρονη Δελφική Ιδέα και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων του πνεύματος από όλα τα μέρη της γης: Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Σε αυτό το πλαίσιο για το 2021 εντάσσεται το Διεθνές Φεστιβάλ Άγγελος Σικελιανός.

*Oι δράσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του ΕΟΤ.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Εταιρεία Συγγραφέων, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος – Παράρτημα Σαλαμίνας

*Διοργάνωση/υλοποίηση: EuropeanCenterofAnimation&Arts, Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία – City&RegionPlanning, Εταιρεία Συμβούλων Αυτοδιοίκησης – MindviewStrategy&Research.

Trailer: https://youtu.be/9CWaMd_SfJo

Website: https://delphicheritage.eu/

Social Media:

https://twitter.com/delphicheritage

https://www.linkedin.com/events/delphicculturalheritagedays11ju6796507239667511297/

https://www.facebook.com/delphicheritage/

https://www.instagram.com/delphicheritage/

Περισσότερα Άρθρα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού βρίσκεται πίσω ακριβώς από τον κεντρικό πεζόδρομο στην πόλη της Λευκάδας και μπορείτε να το προσεγγίσετε με τα πόδια.

Η κατασκευή του ιστότοπου πραγματοποιήθηκε από τον Νίκο Καββαδά.
Την σχεδίαση του ανέλαβε ο γραφίστας Νικόλαος Καββαδίας FNK. Το λογότυπο είναι σχέδιο του Στέργιου Γαλίκα. Η παραγωγή του βίντεο έγινε από τον Θωμά Σβορώνο.

X