Συνομιλώντας με τον Άγγελο Σικελιανό

Το πρόγραμμα “Συνομιλώντας με τον Άγγελο Σικελιανό”, υλοποιήθηκε από την ARTOGETHER – Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία, με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού και τον Δήμο Λευκάδας, από την αρχαιολόγο – μουσειολόγο κυρία Δέσποινα Πικοπούλου και την κυρία Φωτεινή Κωστάκου, Δρ. φιλόλογο, μελετήτρια του Σικελιανού.

Αποτελείται από τρεις διαφορετικές αλλά αλληλένδετες δράσεις που απευθύνονται σε συμπεριληπτικές ομάδες ατόμων με και χωρίς αναπηρία.

Πραγματοποιήθηκαν εντός του 2021 δύο ΕΙΚΑΣΤΙΚΆ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΑ, ένα στην Αθήνα, στο Εικαστικό Εργαστήριο της ARTOGETHER, με θέμα «ΖΩΓΡΑΦΊΖΟΝΤΑΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΌ» όπου τα μέλη του υπό την εποπτεία του εικαστικού Νίκου Κόνιαρη εμπνεύσθηκαν από στίχους του Άγγελου Σικελιανού και μετουσίωσαν τον ποιητικό λόγο του σε εικαστικές δημιουργίες και ένα δεύτερο στη Λευκάδα με τίτλο «ΑΝΑΚΑΛΎΠΤΟΝΤΑΣ ΈΝΑΝ ΠΟΙΗΤΉ: Ο ΆΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΌΣ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΆ ΤΟΥ ΣΎΜΒΟΛΑ» που πραγματοποιήθηκε με την εποπτεία της εικαστικού κ. Χαράς Σαΐτη στο Εικαστικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ζωγραφικής και Αγιογραφίας Λευκάδας και στόχο είχε την διερεύνηση των ορφικών συμβόλων που χρησιμοποιεί ο Σικελιανός στην ποίηση του.

Τυπώθηκαν από τον εκδοτικό οίκο ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ τα έντυπα «ΈΝΑΣ ΠΟΙΗΤΉΣ ΤΑΞΙΔΕΎΕΙ…», μυθοπλαστικό αφήγημα εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή σε κείμενα της Φωτεινής Κωστάκου και Δέσποινας Πικοπούλου και εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά. Το βιβλίο γραμμένο με εύληπτο τρόπο συνοδεύεται από πραγματολογικά στοιχεία αλλά και από σκηνοθετημένη ηχητική αφήγηση σε QRcode που το καθιστά προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα όρασης. Ένα δεύτερο έντυπο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τίτλο «ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΉ» έχει ειδικά σχεδιαστεί από την Δέσποινα Πικοπούλου και Φωτεινή Κωστάκου για να βοηθήσει τους επισκέπτες να παρακολουθήσουν ευκολότερα το μουσειολογικό αφήγημα και να εστιάσουν την προσοχή τους σε συγκεκριμένα εκθέματα υλοποιώντας σχετικές διαβαθμισμένες δράσεις. Την σειρά των εντύπων κλείνουν 10 ΚΆΡΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΈΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΕΣ των μελών του εικαστικού εργαστηρίου της _ARTOGETHER_ που συνοδεύονται από τους σχετικούς ποιητικούς στίχους. Όλα τα έντυπα θα διανέμονται ΔΩΡΕΆΝ ΑΠΌ ΤΟ ΜΟΥΣΕΊΟ ΆΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΎ, για να φθάσουν χωρίς οικονομικούς περιορισμούς στα χέρια όλων των επισκεπτών.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τις ΨΗΦΙΑΚΈΣ ΔΡΆΣΕΙΣ που εκπονήθηκαν από την εταιρεία εκπαιδευτικών ψηφιακών εφαρμογών INTE*LEARN με επιστημονική επιμέλεια της Δέσποινας Πικοπούλου και Φωτεινής Κωστάκου και αποτελούνται από μια ΕΙΚΟΝΙΚΉ ΠΕΡΙΉΓΗΣΗ με hotspots και ένα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΕΠΙΛΟΓΏΝ. Οι ψηφιακές αυτές δράσεις με κείμενα easy reading, ακουστική περιγραφή, εύληπτη σήμανση και λειτουργία, αλλά και με πληροφορίες για άτομα με κινητικές ή άλλες δυσχέρειες παρέχουν την ευκαιρία σε ευάλωτα και μη άτομα να επισκεφθούν εξ αποστάσεως το Μουσείο και να «συνομιλήσουν» με αυτό ακολουθώντας τον δικό τους τρόπο και ρυθμό. Οι ψηφιακές αυτές δράσεις είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της ARTOGETHER και σύντομα στο Μουσείο Σικελιανού.

Τέλος, η κ. Πικοπούλου και η κ. Κωστάκου εκ μέρους της ARTOGETHER θα παρουσιάσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και παρόμοια προγράμματα της σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα μουσεία και στους χώρους πολιτισμού στη ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΉ ΗΜΕΡΊΔΑ “WHOSE CULTURE IS IT ANYWAY?” την ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 4 ΜΑΡΤΊΟΥ 2022, που διοργανώνει η ΑΜΑΚΑ.

Το πρόγραμμα, πιστεύουμε, ότι στοχεύει παράλληλα, τόσο στο μουσείο όσο και στο ειδικό κοινό του, γιατί ενισχύει την εξωστρέφεια, την προσβασιμότητα και την επισκεψιμότητά του σπουδαίου αυτού πολιτιστικού ιδρύματος, ενώ παρέχει σε όλους την ευκαιρία να το «επισκεφθούν» παρακάμπτοντας τις δυσκολίες που μπορεί να προκύπτουν από προσωπικούς περιορισμούς ή λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. Covid 19).

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Περισσότερα Άρθρα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού βρίσκεται πίσω ακριβώς από τον κεντρικό πεζόδρομο στην πόλη της Λευκάδας και μπορείτε να το προσεγγίσετε με τα πόδια.

Η κατασκευή του ιστότοπου πραγματοποιήθηκε από τον Νίκο Καββαδά.
Την σχεδίαση του ανέλαβε ο γραφίστας Νικόλαος Καββαδίας FNK. Το λογότυπο είναι σχέδιο του Στέργιου Γαλίκα. Η παραγωγή του βίντεο έγινε από τον Θωμά Σβορώνο.

X